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口腔・咽喉頭の老化とアンチエイジング

1 口腔と食育

Oral Function and Eating Education(Shokuiku)

向井美惠

アンチ・エイジング医学 Vol.7 No.2, 20-23, 2011

Summary
 Individual lifestyle-based eating education on how to eat and how to taste is essential for improving our health and optimizing our activity throughout our lives. Eating education plays an important role in spreading information about the importance of appropriate mastication and diet for mental and physical nutrition. As a first step, the motto Kamming 30(“Chewing 30 times”) has been proposed in Japan. Eating education for the optimization of dental health, including appropriate mastication, is the next step.
 A 5-year national eating education promotion project will start in FY2011. It will promote eating education appropriate to individual life stages through the collaboration of various specialists. In addition to the current dietary education for infants and school children, dietary education for the elderly, which focuses on support of oral function and safety, including the prevention of aspiration and choking caused by aging-related oral dysfunction, will be promoted.

Key Words
●食育 ●ライフステージ ●食べ方 ●噛ミング30 ●健康

はじめに

 食育基本法が2005年に施行され,2006年に5年計画の食育推進基本計画が内閣府から出され,2010年度まで「食育」の国民運動がなされてきた。
 本稿では,この5年間の歯科領域で独自に進めてきたライフサイクルに応じた食育推進運動の経過を追いながら,高齢者のライフステージにおける口腔と食育について考えてみたい1)。さらに,厚生労働省から2009年7月に発出された「歯科保健と食育の在り方に関する検討会報告書,歯・口の健康と食育~噛ミング30(カミングサンマル)を目指して~」2)3)に加えて,2011年度からの新たな5年間の食育推進基本計画の概要を意識しながら,口腔と食育について触れてみたい。

歯科口腔領域からの食育推進

 歯科領域における食育推進の中心は,2007年に歯科系4団体(日本歯科医師会,日本歯科医学会,日本学校歯科医会,日本歯科衛生士会)により発せられた「食育推進宣言」とそれを収載して内容を記した「歯科関係者のための食育推進支援ガイド」(日本歯科医師会編)4)であり,それに続く2009年に厚生労働省からの「歯科保健と食育に関わる検討会」の報告書である。
 これらを集約すると,歯科領域からの食育は,国の食育推進計画では明確に打ち出されていない「口から食べることの重要性」を食べ方(噛む,味わう,飲み込むなど)の面から国民に認識してもらうことにある。広く食生活に根ざした食育を推進するために,食べ方を中心に据えたライフサイクルに応じた食育の推進を展開する内容である。食べ方を基盤にしてライフサイクルを以下のような3つのライフステージに分け,食育の推進を謳っている。
①食べ方を育てるステージ(乳幼児期・学齢期)の食育
②食べ方で健康を維持するステージ(成人期)の食育
③食べ方で活力を維持するステージ(高齢期)の食育
このように3つのステージ分けて食育を推進している点が,歯科領域からの食育の大きな特徴である。

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